jenerik

Başka türlü bir Ramazan sofrası da mümkün

  • 0

Ardanın MutfağıArda TÜRKMEN – Hürriyet 22 Haziran 2014

Başka türlü bir Ramazan sofrası da mümkün

Bir Ramazan klasiği olarak bulgurunuz, şehriyeniz, tüm ‘olmazsa olmaz’larını tamam. Gelelim “Farklı neler kullanabiliriz?” kısmına…

Karnıkara ( börülce )
Adana ve çevresinde acabek olarak da anılan bu bakliyat türünü fasulye yerine çok rahat kullanabilirsiniz. Aynı zamanda salatalarda, çorbalarda da çok lezzetli bir sonuca varacaksnız. Aktarda, pazarlarda, süpermarketlerde yani her yerden kolayca ulaşabileceğiniz bu ürün size farklı bir alternatif olacaktır.

Fındık yağı
Zeytinyağı için sağlıklı bir alternatif. Bütün yağlar arasında en yüksek yanma ve en düşük donma derecesine sahip. Kızartmalarda kullanabileceğiğiniz gibi ekmeğe banarak da tüketebilirsiniz. Ramazanda ağır yağlı yemeklerden uzak duruyorsanız, fındık yağı iyi bir öneri.

Demirhindi
İlk bakışta pek bir şeye benzemeyen ağacımsı bir bitki. Bir gece önceden suda bekletilir, ertesi gün kaynatılır ve çekirdeklerinden ayrılır. Kaynattığınız suya farklı baharatlar koyarak şerbet; bitkisiyle suyuna biraz da şeker ilave edip rondodan geçirerek reçel elde edebilirsiniz. Özellikle şerbetine bir şans vermenizi tavsiye ediyorum. Padişahlar, özellikle de Ramazan aylarında 40 çeşit baharatla kaynattıkları demirhindi şerbetini sofralarından eksik etmezlermiş.

Avokado
Ramazan deyince hep geleneksel bir sofra aklınıza geliyor biliyorum ancak avokado hem besin değeri hem de doyuruculuğu açısından çok faydalı bir gıda. Bütün diyet menülerinde, sporcu beslenmelerinde son zamanlarda hep var. Ramazanda sofranızda da bir şansı hak ediyor. Salata, makarna, soğuk çorba gibi birçok yemekte faydalanabilirsiniz avokadodan. Yumuşak olanlarından almanız gerekiyor. Bulamazsanız sert olanlarını alıp 2-3 gün pirinçin içine gömerek yumuşatabilirsiniz. Sert bir şekilde yemeye kalkmayın, lezzetsiz bir sonuç alırsınız.

En temel Ramazan alışveriş listesinde neler olmalı?

Un, şeker, tereyağı, zeytinyağı, tavuk eti, kırmzı et, pirinç, pilavlık bulgur, köftelik bulgur, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, tarhana, fasulye, bezelye, erişte, şehriye, kuru baharatlar, taze otlar ( maydanoz, dereotu, nane, vb..), yufka, kadayıf, soğan, patates, sarımsak, domates, biber, zeytin, hurma, çay, türk kahvesi.

Aklınızda olsun…

Aman, bir aylık alışverişi bir günde yapmaya kalkışmayın. Hem kendinizi yormuş, hem bütçenizi sarsmış, hem de aldığınız bir çok gıdanın bir süre sonra bozulmasına sebep olacaksınız.

3-4 günlük mönüler hazırlayın gerek kafanızda gerekse kağıt üstünde. Alışverişe öyle çıkın.

Ardanın Mutfağı Haftanın Tarifleri
yorumlarYorumlar