jenerik

Fırında pişer size neler düşer

  • 1

Ardanın MutfağıArda TÜRKMEN – Hürriyet 31 Ağustos 2014

Fırında pişer size neler düşer

Sadece börek, çörek değil, başlangıçtan ana yemeğe her türlü iştah açıcı lezzetin adresi fırın. Tüm sofrayı donatabileceğiniz üç kolay lezzetle bir şölen yaratabilirsiniz.

Fırında pişen her tarif hayatımızı kolaylaştırıp, bize yapmak istediğimiz farklı yemekleri de yapmak için zaman kazandırıyor. Eskiler, odun ateşinde yerde yaptıkları yemeklerin üzerine külle kapladıkları bir kapak örterek fırın etkisi verdikleri bir modelde yemek yapıyor ve bu modele de ‘kapama’ ismini veriyorlarmış. Peki siz de hemen hemen herşeyi fırında pişirebileceğinizi biliyor musunuz ? İşte benden size birkaç öneri.

Muskatsız lazanya olmaz

İşin püf noktası çok lezzetli bir bolonez sos. En nihayetinde hazır satılan lazanya yapraklarını kullanacaksınız. Ama işin ehliyseniz, taze makarna hamurundan kendiniz de lazanya yapabilirsiniz. İkinci kilit nokta beşamel sos. Biraz muskat eklerseniz sosunuz misafirlerinizin parmaklarını yiyeceği bir lezzete dönüşecek. Eğer kıymalı yapmak istemezseniz, istediğiniz yeşilliklerle veya ızgara sebzelerle de aynı tadı yakalayabilirsiniz.

Yeşil Lazanya Malzemeleri
8-10 adet Lazanya
200 gr tulum peyniri
½ çay bardağı süt
1 adet orta boy soğan
½ bağ pazı
2 dal pırasa
İki avuç bezelye
2 adet kabak
½ bağ dereotu
½ bağ maydanoz
½ bağ nane
200 gr rendelenmiş kaşar peyniri
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz- karabiber

Soğan ve sarımsakları yemeklik doğrayın. Pazı yapraklarını ve pırasaları kabaca doğrayın. Kabakları rendeleyin. Maydanoz, nane ve dereotunu kıyın.Bir tavayı ateşe alın ve 4 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Soğanı ekleyerek, biraz yumuşatın. Ardından sırasıyla pırasa, kabak, pazı yapraklarını, dilerseniz bezelyeyi ekleyin pişirmeye devam edin. Sebzeler yumuşayınca tulum peyniri ve sütü ekleyin. Peynir eriyip malzemelere karıştığı zaman maydanoz, nane ve dereotunu ekleyin karıştırın ve kenara alın.Bir tencerede su kaynatın. Lazanyaları kaynayan suda ıslatın.Bir fırın kabının en altını kaplayacak şekilde bir sıra lazanya yaprağı dizin. Üzerine hazırladığınız sebzeli karışımdan biraz dökün ve yayın. Bu sefer de lazanya yapraklarını tam tersi yönünde dizin, sebzeli karışım ekleyin. Bu şekilde 4-5 kat oluncaya kadar devam edin.Tüm harcınız bittiğinde ve katları tamamladığınızda üzerini rendelenmiş kaşar peyniriyle kaplayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dk üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Lokum gibi kuzu budu

Et yemekleri için bir püf noktasıyla başlayalım: Önce etinizi ocakla güzelce renk verin ve ardından içini pişirmek için fırına atın. Böylece yaptığınız et çok daha yumuşak olacak. Şimdi gelelim kuzu but tarifine:
Malzemeler
1 adet kuzu but
2 adet soğan – iri doğranmış
9-10 adet taze patates
1 baş sarımsak
1 adet havuç
10 adet uzun kürdan

Marinesi için
1 tutam karabiber
1 tutam yenibahar
4-5 dal biberiye
4-5 dal taze kekik
Tuz
Zeytinyağı

Kuzu budun üzerine bu marinasyonu elinizle her yerine yayarak sürün. 250 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika iyice renk almasını sağlayın.
Budu fırından çıkartın ve içine sebzeleri koyun, havucu doğrayıp kürdanlara geçirin. Üzerini alüminyum folyoyla tamamen kapatarak 180 derece fırında 1 saat – 1 saat 30 dakika pişirin.

Şerbet gibi Trileçe

Türk mutfak kültürünün vazgeçilmezi olan şerbetli tatlıların neredeyse hepsi fırında pişiyor. Revani, şambali, şekerpare, baklava gibi lezzetleri yapmak uzun sürüyor. Peki biraz kalıpların dışına çıkmaya ne dersiniz? İşte size fırından bir sütlü tatlı

Keki için malzemeler
5 adet yumurta
10 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
10 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabarma tozu

Şerbeti için Malzemeler
5 su bardağı soğuk süt
5 yemek kaşığı toz şeker
400 ml. krema
2 yemek kaşığı süt tozu

Karameli için malzemeler
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin
1 paket krema
Karıştırma kabına yumurta ve şekeri ilave edip rengi açılıncaya kadar çırpın.

Yağı yavaşça ekleyip çırpmaya devam edin, içine un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı koyup karıştırın. Karıştırdığımız malzemeleri sıvı karışıma karıştırın, yavaşça karıştırın.Tamamen harmanlandığında fırın tepsinize dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.Tüm şerbet malzemelerinizi bir kaseye koyun ve süt köpürünceye kadar çırpın ve dolaba kaldırın.Karamel için şekeri teflon tavaya koyup karamel oluncaya kadar pişirin, margarin ve kremayı hızlıca içine ilave edin ve karıştırın. Kek ılıkken dilimleyip keke kürdanla delikler açın ve soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti tamamen çektiğinde karamel dökerek servis edin.

Ardanın Mutfağı Haftanın Tarifleri
yorumlarYorumlar
    • Asuman

      Ocak 2019

      Yine ben :) son zamanlarda trileçe tarifinizi çokça denedim ve her seferinde çok beğenildi. Mini fırında 30 dakikada pişiyor keki ilk yapacaklar dikkat etsin. Karamel yerine hazır paket meyveli sos ile yapıyordum. Bugün ilk kez karamel sosu denedim tadı güzel fakat rengi koyulaşmadı tereyağı eklemekte acele ettim sanırım, o yüzden mi oldu acaba? bir de tereyağ miktarı mı fazla geldi yoğun yağ tadı ağır geldi rahatsız etti. Karameli 2016 trileçe tarifinize göre yaptım. Bir dahaki sefer bu tarife göre yapacağım. Yine tutturamazsam sorun değil meyveli sosla trileçeye devam 😉 Sevgiler :)